Przepisy
Rogaliki
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i odstaw na kilka minut, aż zaczną pracować. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj rozpuszczone masło, jajko i drożdże.
czytaj więcej »
Rogale z czeko-śliwką
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i połowy szklanki mleka robimy rozczyn. W czasie wyrastania rozczynu rozpuszczamy masło w kuchence mikrofalowej, a żółtka z cukrem ubijamy na puch.
czytaj więcej »
Drożdżowe rogaliki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem
Dynie obieramy, wydrążamy środek. Dzielimy na części. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową z cząstką pomarańczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 40 minut.
czytaj więcej »
Mini chlebki do żurku
W tym wyjątkowym okresie Wielkanocnym moim ulubionym drożdżowym wypiekiem zdecydowanie jest pieczywo. Chrupiące, a zarazem pulchne, pachnące ciepłem i domem.
czytaj więcej »
Wielkanocne zajączki drożdżowe
Moje ulubione Wielkanocne zajączki. Mięciutkie i obłędnie pyszne. Co roku wzbudzają zachwyt na Wielkanocnym stole.
czytaj więcej »
Wielkanocne jaja drożdżowe
Tradycyjnie już, moja rodzinka zajada się w święta zielonymi majonezowymi jajami drożdżowymi. Te mięciutkie, bardzo długo świeże bułeczki, to idealny dodatek do świątecznych dań, którymi zachwycają się również dzieciaki!
czytaj więcej »
Pierniki drożdżowe
Spróbuj świątecznych pierników drożdżowych! Są puszyste, delikatne i pyszne! Tutaj ciasto nie musi dojrzewać, wystarczy zagnieść składniki, krótko upiec i cieszyć się nimi przez całe Święta.
czytaj więcej »
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe z tego przepisu wychodzą pyszne i wyjątkowo delikatne. Rozpływają się w ustach i gwarantujemy, że będą szybko znikały z Twojego stołu! Idealna przekąska na Sylwestra i karnawał.
czytaj więcej »
Babeczki z mięsem i pieczarkami
Zazwyczaj do barszczu serwujemy krokiety lub paszteciki. Chcemy zaproponować małą zmianę i zachęcić do zrobienia babeczek z mięsem i pieczarkami!
czytaj więcej »
Paszteciki z mięsem
To idealna propozycja na bożonarodzeniowy stół. Spróbuj pasztecików z mięsem, idealnie pasują do czerwonego barszczu. Są pożywną i smaczną przekąską, którą każdy lubi.
czytaj więcej »
Czosnkowe paluchy drożdżowe
W misce zrób zaczyn: zmieszaj Drożdże Babuni, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostaw, aż zaczyn zacznie się podnosić. Dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Przygotuj mieszankę do smarowania ciasta.
czytaj więcej »
Kluski na parze ze śliwkami - pampuchy
Wszystkie składniki na ciasto, w tym Drożdże Babuni, wymieszaj razem w misce. Przełóż na stolnicę. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrośnięte ciasto oprósz lekko mąką. Umieść w misce, przykryj i odstaw na około 40 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 równych części.
czytaj więcej »
Pyszne domowe jagodzianki
Pyszne domowe jagodzianki z nadzieniem z borówek lub borówek amerykańskich.
czytaj więcej »
Bułeczki truskaweczki
Efektowne i smaczne bułeczki mleczne polecają się na piknik. Są truskawkowe nie tylko wizualnie ale i w środku
czytaj więcej »
Pełnoziarniste mini tarty
Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki.
czytaj więcej »
Kabanosy w sprężynkach
Hitem na naszym pikniku, były kabanosy w sprężynkach, każdy chciał ich zjeść bez liku ;)
czytaj więcej »
Bułeczki z farszem
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Najlepiej jeśli ta woda ma temperaturę około 37 stopni C.
czytaj więcej »
Babka marmurkowa
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
czytaj więcej »
U mnie co roku króluje proste ciasto marchewkowe - ale podane w niezwykły sposób :)
Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
czytaj więcej »
U nas musi być sernik :) Sernik w jabłku
Z jabłek ścinamy wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.
czytaj więcej »
ŁACIATA BABA AMSTERDAMSKA
Składniki na każde nadzienie mieszamy w oddzielnej miseczce i odstawiamy pod przykryciem, żeby się ze sobą "przegryzły".
czytaj więcej »
Koszyk drożdżowy
Drożdże rozkruszyć, wsypać pół łyżeczki cukru, podgrzać poł szkl wody, dodać 3 łyżki mleka wymieszać z drożdżami.
czytaj więcej »
Babka drożdżowa - Królowa wielkanocnego stołu!
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
ABSOLUTNIE NAJLEPSZY SERNIK Z KROPLAMI "ROSY"!
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto. Musimy to robić szybko, aby masło się nie ociepliło, ponieważ będzie się kleiło.
czytaj więcej »
Rosyjska babka - kulicz
Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
czytaj więcej »
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.
czytaj więcej »
Ciasto drożdżowe z kruszonką, różowym lukrem i malinami liofilizowanymi
Podgrzać 200 ml mleka. Wymieszać z pozostałym mlekiem w małej misce, tak by całość nie była bardzo gorąca.
czytaj więcej »
Adwokatowe pączki
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki.
czytaj więcej »
Pączki
Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
czytaj więcej »
Dwukolorowe pączki
Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru.
czytaj więcej »
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Proponuję Wam pączki, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam i do którego masła nie dodałam.
czytaj więcej »
Babka drożdżowa z rodzynkami
Zrobić rozczyn: drożdże oraz cukier rozetrzeć, następnie dodać 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka aby powstała gęsta masa.
czytaj więcej »
Ciasto na pizzę
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, potrwa to około 7–8 min. Ciasto uformować w kulę, włożyć do naoliwionej...
czytaj więcej »
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut ...
czytaj więcej »
Ciasto ze śliwkami
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Mleko podgrzać. Wlać je do miski i połączyć z mąką i z drożdżami. Dodać cukier i jajka. Wszystko wymieszać.
czytaj więcej »
Ciasto z bakłażanem
Drożdże rozmieszać w letniej wodzie z cukrem. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Do mąki wlać drożdżową masę, uzupełniając ją odrobiną oleju.
czytaj więcej »
Chałka
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Dodać jajko, ciepłą wodę i roztopioną margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto.
czytaj więcej »
Chlebek z pesto
Drożdże wsypać do ciepłej wody. Dodać cukier, dokładnie wszystko zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Rogaliki drożdżowo-serowe
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier. Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami. Wszystko razem wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »
Bajgle drożdżowe
Mąkę, sól, drożdże i 1 łyżkę cukru wsypać do miski. Dodać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Paluchy serowo-sezamowe
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. W cieście zrobić delikatne wgłębienie. Wlać żółtka i podgrzane mleko.
czytaj więcej »
Ciasto z rabarbarem
Masło stopić i schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże połączyć z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
czytaj więcej »
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Połączyć 3/4 szklanki letniego mleka z drożdżami, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać.
czytaj więcej »
Ślimaczki drożdżowe
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Dodać śmietanę i masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.
czytaj więcej »
Buchty ze śliwkami
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem (aż staną się płynne), zalać letnim mlekiem, wymieszać. Wierzch obsypać mąką, przykryć ...
czytaj więcej »
Foccacia
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść.
czytaj więcej »
Pączki z malinami
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 0,5 szklanki letniego mleka. Masło stopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem trzepaczką na jednolitą masę. Mąkę przesypać ...
czytaj więcej »
Tartaletki ze szparagami
Masło roztopić i przestudzić. Do mąki dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, jajko i masło. Masę zagnieść do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta.
czytaj więcej »
Babka drożdżowa
Zrobić rozczyn: drożdże oraz cukier rozetrzeć, następnie dodać 100 g mąki i 100 g mleka aby powstała gęsta masa. Przykryć i odstawić ...
czytaj więcej »
Kulebiak warzywny
Drożdże połączyć z mąką. Dodać śmietanę, margarynę i jajka. Doprawić szczyptą soli i cukru.
Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Paróweczki w cieście
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać i wlać do miski. Dodać jajko i masło. Całość zagnieść.
czytaj więcej »
Chińskie kokosowe bułeczki
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić, aż "ruszą". W tym czasie w misce umieścić pozostałe składniki na ciasto...
czytaj więcej »
Bułki z oliwkami i pistacjami
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce z ½ łyżeczki cukru oraz dodatkowymi ...
czytaj więcej »
Buchty
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, umieścić w nim pokruszone drożdże. Zasypać łyżeczką cukru, zalać połową szklanki mleka ...
czytaj więcej »
Parowańce ze śliwkami
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem w misce. Przełożyć na stolnicę, wyrabiać do chwili, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne ...
czytaj więcej »
Chleb wiejski
Zakwas wymieszać z wodą i cukrem. Do miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, mąkę żytnią, sól i drożdże. Dodać wodę z zakwasem i wyrabiać około 20 min...
czytaj więcej »
Drożdżowe z owocami
W rondelku umieścić cukier, mleko i masło. Podgrzewać do chwili rozpuszczenia się cukru i masła. Odstawić. Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, nie mieszać ...
czytaj więcej »
Bagietki z makiem i cebulką
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wode, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie i oliwę ...
czytaj więcej »
Krantz czekoladowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieć przez 10 minut ręcznie lub przy użyciu robota, a następnie umieść w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 h lub na całą noc w lodówce.
czytaj więcej »
Drożdżowego Mikołajka
Podgrzej mleko, dodaj pokruszone Drożdże Babuni, odrobinę cukru i łyżkę mąki. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Dorsz w cieście
Do miski przełóż Drożdże Babuni, dodaj letnią wodą, cukier, mąkę i wymieszaj. Przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »
Małpi chlebek
Z drożdży, łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka i trzech łyżek mąki zrób rozczyn i odstaw na pół godziny.
czytaj więcej »
Gwiazda drożdżowa
Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i wszystko zmieszać.
czytaj więcej »
Rogale świętomarcińskie
Mak wsypać do miski i zalać gorącym, ugotowanym mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Na sito wyłożone gazą przełożyć mak i zostawić do osączenia na 1 godzinę.
czytaj więcej »
Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Z mąki, cukru, jajka, drożdży (świeże należy rozpuść w 1/3 szklanki mleka z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru) i mleka, wyrabiaj ciasto.
czytaj więcej »
Drożdżowe babeczki z jagodami
Zrób rozczyn z drożdży, cukru i mleka. Po chwili wsyp mąkę do miski, dodaj jajko, roztopione i ostudzone masło, szczyptę soli i rozrobiony rozczyn drożdżowy.
czytaj więcej »
Kminkowe bułeczki z żółtym serem
Drożdże rozdrób w łyżce mąki, pół łyżeczki cukru i odrobinie wody. Następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
czytaj więcej »
Ślimaczki z serem i jagodami
Z dwóch łyżek mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i rozkruszonych drożdży zrób zaczyn i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Do miski dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto. Następnie zostaw, aby podwoiło objętość (około 1 godz.). Następnie odpowietrz ciasto i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
czytaj więcej »
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem
W rondelku podgrzej mleko do 40°C, dodaj drożdże i 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszaj i czekaj aż drożdże ruszą.
czytaj więcej »
Klasyczne drożdżówki z marmoladą
Z drożdży zrób rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Motylki z kremem kakaowym z awokado i bananem
Miąższ awokado, kawałki banana, miód, kakao i orzechy zmiksuj w pojemniku, aż uzyskają kremową konsystencję. Następnie odstaw do lodówki. (kremu możesz używać również do smarowania naleśników, pieczywa, itp.)
czytaj więcej »
Babeczki drożdżowe z truskawkami
Do rondla wlej mleko, dodaj margarynę, oba cukry i wszystko zagotuj, a później lekko ostudzić. Do miski pokrusz drożdże, dodaj odrobinę ciepłego mleka i wymieszaj.
czytaj więcej »
Bułeczki maślane z marmoladą
Z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka zrób zaczyn i odstaw do wyrośnięcia. Masło utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami na puszystą masę.
czytaj więcej »
Drożdżówki z różaną marmoladą
Żółtka utrzyj do białości mikserem, następnie stopniowo dodaj zmielony domowy cukier waniliowy.
czytaj więcej »
Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników i z zapałem wyrabiaj. Pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Z uśmiechem na twarzy ponownie wyrabiaj, by było miękkie i elastyczne.
czytaj więcej »
Malinowo - czekoladowy przysmak
Do dużej miski wsyp sól i przesiej mąkę. Zrób dołek, do którego wsyp cukier puder. Następnie pokrusz drożdże i wlej ciepłe mleko. Delikatnie wszystko wymieszaj w dołku robiąc w ten sposób rozczyn.
czytaj więcej »
Drożdżówki antonówki
Drożdże utrzyj z ok. 2 łyżeczkami cukru, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Następnie pozostaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Szneki z glancem i czekoladą
Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem i odstaw do wyrośnięcia. Masło utrzyj z cukrem, jajami, dodaj mąkę, sól i podrośnięte drożdże.
czytaj więcej »
Rogaliki drożdżowe
Drożdże rozetrzyj z cukrem i śmietaną, a mąkę posiekaj z zimną margaryną lub masłem. Następnie wbij jajka, dodaj szczyptę soli, drożdże i zagnieć.
czytaj więcej »
Drożdżowe muffinki
Podgrzej mleko. Drożdże skrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące). Następnie dodaj cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i przykryj ściereczką, po czym odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »
Drożdżówki z budyniem
Podgrzej mleko. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże i jajko. Wyrabiaj ciasto dolewając ciepłe mleko, jak już nie będzie się przyklejać do miski dodaj rozpuszczone masło.
czytaj więcej »
Drożdżówki z jabłkami
Podgrzej mleko i wsyp do niego łyżeczkę cukru, mąki i dodaj drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę i dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksuj na wolnych obrotach około 3-4 minuty.
czytaj więcej »
Pyszne jagodzianki
Przesianą mąkę wsyp do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodaj 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki, następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
czytaj więcej »
Bułeczki z jagodami
Zacznij od rozczynu: drożdże rozpuść w kilku łyżkach mleka i 3 łyżkach cukru, posyp odrobiną mąki i odstaw na 10 min.
czytaj więcej »
Kolorowe drożdżowe oponki
W letnim mleku rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
czytaj więcej »
Kakaowe babeczki z jagodami
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru i odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść i lekko ostudź, jajka utrzyj wraz z pozostałym cukrem.
czytaj więcej »
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Zrób zaczyn: połącz 30 g drożdży, łyżkę podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru, następnie pozostaw do wyrośnięcia. Wyłóż do naczynia wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
czytaj więcej »
Drożdżowe z brzoskwinią pod pierzynką
Zacznij od rozczynu: 30 g drożdży i pół szklanki ciepłego mleka. Roztop masło z mlekiem, a żółtka utrzyj z cukrem. Wlej te składniki do mąki (najlepiej przesianej), dodaj wyrośnięte drożdże oraz nieco soli.
czytaj więcej »
Drożdżowa tarta z jagodami
W misce Tupperware zasyp cukrem (kryształem) drożdże i pozostaw do rozpuszczenia. Dodaj żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli i lekko rozmieszaj łopatką.
czytaj więcej »
Pizzerinki z brzoskwinią
Do miski wykrusz drożdże, posyp cukrem i rozetrzyj łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlej wodę i wszystko wymieszaj.
czytaj więcej »
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i śliwkami
Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj 50 ml letniego mleka, pół łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 20-30 minut, do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Drożdżowe serce z kruszonką
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej drożdże z mlekiem. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka oraz białka (wcześniej ubite na sztywną pianę).
czytaj więcej »
Jagodzianki babeczki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże, łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka - rozetrzeć i pozostaw na 10 min, aż drożdże ruszą.dokładnie połącz wszystkie składniki.
czytaj więcej »
Drożdżówki pół na pół
Zacznij od przygotowania rozczynu: podgrzej mleko i rozkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj 2 łyżki cukru, dobrze wymieszać i odstaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Drożdżówki z jagodami i serkiem
Zacznij od rozczynu: do garnuszka daj mleko, rozkrusz drożdże i wsyp łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru, sól, jogurt, jajko, masło i rozczyn drożdżowy.
czytaj więcej »
Drożdżówki z jagodami
Umyj i odsącz jagody. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie, do której wykrusz drożdże i zalej połową ciepłego mleka. Potem dodaj 2 łyżki cukru. Poczekaj, aż wyrośnie zaczyn.
czytaj więcej »
Drożdżowe rogaliki pełne jagódek
Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj i poczekaj aż wyrosną.
czytaj więcej »
Orkiszanka
Zacznij od rozczynu (drożdże + 1 łyżka cukru + 0,5 szklanki mleka migdałowego). Pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Następnie odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min.
czytaj więcej »
Jagodzianki
Zacznij od rozczynu. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru na pastę. Dodaj 1/2 szklanki mleka i łyżkę mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
czytaj więcej »
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami
Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka, dodaj do nich łyżkę cukru oraz mąkę - tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
czytaj więcej »
Ciasto z jagodami
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier oraz mleko i mieszaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
czytaj więcej »
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami
Do miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek, wsyp rozkruszone Drożdże Babuni, łyżkę cukru. Zalej mlekiem i zasyp niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Następnie odstaw na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.
czytaj więcej »
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką
Mleko lekko podgrzej. Do 1/4 szklanki mleka wykrusz Drożdże Babuni, dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Oprósz łyżeczką mąki i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
czytaj więcej »