Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa

Polecam wielkanocną babę dwukolorową, trzcinowo kakaową. Ciasto z dodatkiem cukru trzcinowego i oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min je przygotowywałam, ale ok 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% zrobiłam i nią babkę ozdobiłam. Składniki na dużą formę, na babkę:

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży - Drożdże Babuni,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 300 g mąki pszennej typ. 550,
  • 3 duże jaja,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 2 duże łyżki kakao

Ponadto:

  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • kakao do posypania formy,
  • ok. 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 g gorzkiej czekolady 90% (min. 60%).
  • garść malin liofilizowanych (suszonych) w kawałkach lub puder

przepis-slodkie


Przygotowanie:

Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja i miksujemy ok. 3-4 min, również na najwyższych obrotach.
Formę natłuszczamy i posypujemy kakao.
Połowę ciasta przelewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników. Na białe ciasto przelewamy kakaowe, ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, dlatego wyszedł taki wzorek.
Piekarnik nastawiamy na 175°C, formę przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka.
Zanim wyciągniemy babkę, pozostawiamy na kilka min w foremce.
Babka będzie najlepiej smakować z polewą z gorzkiej czekolady 90%.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamanej na kostki czekolady, po kilku minutach energicznie mieszamy. Masę na babce rozsmarowujemy za pomocą pędzelka sylikonowego.
Dowolnie ozdabiamy.

Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa
2. Monika Lemko
drukuj przepis
drukuj