Składniki ciasto:
|
Składniki na farsz:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Masło roztopić i przestudzić. Do mąki dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, jajko i masło. Masę zagnieść do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta. Uformować kulę. Przykryć ją ściereczką i odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży placek. Wykroić 4 kółka o średnicy 11 cm. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie wykrojone kółka ciasta włożyć do natłuszczonych foremek. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
W międzyczasie śmietanę zmieszać z jajkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Na upieczone ciasto wylać masę śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć szparagi. Dodać pomidorki. Doprawić pieprzem. Całość ponownie zapiec w temperaturze 200°C do momentu ścięcia się masy.
Smacznego!