Tartaletki ze szparagami

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki
  • 15 g Drożdży Babuni
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 12 zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • szczypta soli i pieprzu

Ponadto:

  • 4 pomidorki koktajlowe


przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Masło roztopić i przestudzić. Do mąki dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, jajko i masło. Masę zagnieść do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta. Uformować kulę. Przykryć ją ściereczką i odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży placek. Wykroić 4 kółka o średnicy 11 cm. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie wykrojone kółka ciasta włożyć do natłuszczonych foremek. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

W międzyczasie śmietanę zmieszać z jajkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Na upieczone ciasto wylać masę śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu ułożyć szparagi. Dodać pomidorki. Doprawić pieprzem. Całość ponownie zapiec w temperaturze 200°C do momentu ścięcia się masy.

Smacznego!

Tartaletki ze szparagami
czas trwania
40 min
(+2 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
4
drukuj przepis
drukuj