Szneki z glancem i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 50 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • cukier puder
  • ulubiony dżem


 


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem i odstaw do wyrośnięcia.
2. Masło utrzyj z cukrem, jajami, dodaj mąkę, sól i podrośnięte drożdże.
3. Wyrabiaj ciasto i dodaj pokrojoną czekoladę.
4. Z ciasta uformuj cienkie wałeczki, zawiń je w kształt ślimaka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte posmaruj z wierzchu mlekiem i ułóż na papierze do pieczenia.
6. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
7. Wystudzone drożdżówki posmaruj odrobiną lukru, bo czekolada daje im słodycz. Dla dekoracji możesz posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionym dżemem.

Smacznego :)

Szneki z glancem i czekoladą
6. Ewa Wawer
drukuj przepis
drukuj