Składniki ciasto:
|
Składniki na farsz:
|
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. Dodać śmietanę i masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość.
Oliwki pokroić na cienkie plasterki, a pomidory w paski. Ciasto rozwałkować na ok. 1/2 cm, na kształt prostokąta i posmarować ketchupem. Ciasto posypać startym serem. Rozłożyć: plastry szynki, oliwki i suszone pomidory. Całość zwinąć jak roladę, delikatnie dociskając i zlepiając końce. Roladę pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C około 25 minut.
Smacznego!