Rosyjska babka - kulicz

Nie ma Wielkanocy bez babki. Dla lubiących wyzwania polecam rosyjską babkę - kulicz. Jej przygotowanie jest pracochłonne, ale zapewniam, że warte każdej minuty spędzonej w kuchni.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 70 g rodzynków

 

  • 3 łyżki kandyzowanej
  • skórki pomarańczowej
  • 25 ml koniaku
  • łyżka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • posypka cukiernicza do dekoracji

przepis-slodkie


Przygotowanie:

Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy.
Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania.
Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160oC.
Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.

Udanych wypieków!

*czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.

Rosyjska babka - kulicz
3. Julianna Bednarczuk
drukuj przepis
drukuj