Rogaliki drożdżowo-serowe

Składniki ciasto:

  • 450 g mąki
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 200 ml maślanki
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • po 1 łyżeczce soli i cukru

Składniki na farsz:

  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru
  • wanilinowego (8 g)

Ponadto:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier. Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami. Wszystko razem wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Farsz:
Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła o grubości 5 mm. Koło przekroić na 4 części, a każdą z nich jeszcze na 3 trójkąty. U podstawy trójkącików nałożyć porcję farszu i zwinąć tak, aby koniec wierzchołka trójkąta znalazł się pod spodem rogalika. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.


Smacznego!

Rogaliki drożdżowo-serowe
czas trwania
40 min
liczba porcji
24
drukuj przepis
drukuj