Składniki ciasto:
|
Składniki na farsz:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier. Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami. Wszystko razem wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Farsz:
Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła o grubości 5 mm. Koło przekroić na 4 części, a każdą z nich jeszcze na 3 trójkąty. U podstawy trójkącików nałożyć porcję farszu i zwinąć tak, aby koniec wierzchołka trójkąta znalazł się pod spodem rogalika. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Smacznego!