Rogaliki drożdżowe

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • powidła lub marmolada
  • cukier puder (do zrobienia lukru)


 


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i śmietaną, a mąkę posiekaj z zimną margaryną lub masłem. Następnie wbij jajka, dodaj szczyptę soli, drożdże i zagnieć.
2. Ciasto włóż do lodówki na 30 minut, a po schłodzeniu podziel na 4 części (te które odkładamy najlepiej jest włożyć do woreczka).
3. Rozwałkuj i każdy placek podziel na 8 trójkątów.
4. Powidła połóż na szerszy koniec trójkąta i delikatnie zawiń.
5. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na złoty kolor.
6. Wyciągnij z piekarnika, ostudź i polukruj.

Smacznego :)

Rogaliki drożdżowe
5. Magda Błocińska
drukuj przepis
drukuj