Rogale z czeko-śliwką

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 20 g Drożdży Babuni Tradycyjnych
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g masła (zamrożonego)
przepis-tradycyjne


Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i połowy szklanki mleka robimy rozczyn. W czasie wyrastania rozczynu rozpuszczamy masło w kuchence mikrofalowej, a żółtka z cukrem ubijamy na puch. W misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy ubite żółtka, roztopione masło i rozczyn. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne. W tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożone masło. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i na 2/3 powierzchni rozsypujemy masło. Ciasto składamy na 3 części i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie powtarzamy wałkowanie i składanie na 3... i tak jeszcze 2 razy. Na koniec jeszcze raz rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta lub koła. Tak jak nam będzie łatwiej wycinać trójkąty preferowanej wielkości. Ja lubię takie małe, na 2 gryzki. Więc nadziałam je czeko-śliwką, pozawijałam i piekłam w 180°C przez 15 minut.
Smacznego!

Rogale z czeko-śliwką
Iga Grochowska
drukuj przepis
drukuj