Składniki:
|
Nadzienie:
|
Przygotowanie:
Mak wsypać do miski i zalać gorącym, ugotowanym mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Na sito wyłożone gazą przełożyć mak i zostawić do osączenia na 1 godzinę. Wysuszone biszkopty zetrzeć na tarce. Mak wraz z cukrem dokładnie zmielić. Dodać orzechy, rodzynki, skórkę, masło, 2 jajka i ekstrakt migdałowy. Wszystko wymieszać.
Następnie, do letniego mleka dodać drożdże i cukier i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wymieszać. Dodać mąkę, masło, jajka i sól. Całość zmiksować (końcówki haki) do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Na oprószonym mąką blacie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. 2/3 ciasta pokryć kopczykami z masła. Ciasto złożyć na trzy części tzn. najpierw założyć 1/3 ciasta bez masła, a następnie 1/3 ciasta z masłem. Docisnąć, żeby rozprowadzić masło. W ten sposób otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy masła. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Następnie, rozwałkować je na prostokąt i złożyć na 3 części. Ponownie włożyć do lodówki. Czynności te wykonać jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na każdym trójkącie ciasta wycisnąć po dwa ślimaczki nadzienia. Podstawę trójkąta założyć na nadzienie na wysokość 4 cm i część zawiniętą naciąć. Rogale zwijać od podstawy trójkąta. Gotowe ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Piec w temp. 210°C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu, opcjonalnie, polać lukrem i posypać orzechami.
Smacznego!