Pyszne jagodzianki

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mleka
  • 5-żółtek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 litr jagód
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

 

  • 1 litr jagód
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wsyp do naczynia.
2. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodaj 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki, następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzyj z pozostałą ilością cukru, a masło roztop na patelni.
4. Do mąki wlej wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko i wyrabiaj ciasto.
5. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, wlej porcjami przestudzone masło nie przerywając wyrabiania.
6. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie gładkie i lśniące. Powinno również odstawać od dna naczynia oraz zawierać wiele pęcherzyków powietrza.
7. Po wyrobieniu ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Smacznego :)

Pyszne jagodzianki
1. Mariola Grzęda
drukuj przepis
drukuj