Składniki na ciasto:
|
|
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę wsyp do naczynia.
2. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodaj 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki, następnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzyj z pozostałą ilością cukru, a masło roztop na patelni.
4. Do mąki wlej wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko i wyrabiaj ciasto.
5. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, wlej porcjami przestudzone masło nie przerywając wyrabiania.
6. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie gładkie i lśniące. Powinno również odstawać od dna naczynia oraz zawierać wiele pęcherzyków powietrza.
7. Po wyrobieniu ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Smacznego :)