Składniki na ciasto drożdżowe:
|
Składniki na nadzienie:
|
Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10- 15 minut. Resztę z 500 g mąki wsyp do dużej miski. Dodaj resztę cukru, sól i wymieszaj. Dodaj jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Możesz zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki.
Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełóż na blat posypany mąką i uformuj wałek. Wałek podziel na 16 części, dzieląc wałek na pół, następnie każdą część znowu na pół i tak dalej, aż uzyskasz 16 kawałków.
Borówki oczyść i wymieszaj z cukrem pudrem. Każdy kawałek ciasta uformuj w kulę i rozpłaszcz ją na ręce. Na środku nałóż dużą łyżkę borówek i zlep brzegi jak przy pierogu. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. Bułeczki ułóż na dwóch blachach. Pozostaw do podrośnięcia na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia około 20 minut, jedną blachę po drugiej.
Bułeczki mogą pękać, ponieważ są pełne nadzienia.
Smacznego :)