z cukinią, pomidorkami, drobiowymi kabanosami, serem feta i ziołami
Składniki na ciasto:
Obłożenie:
|
Sos:
Ponadto:
|
Przygotowanie:
1. Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą himalajską ,pozostawić na około 15 minut. Następnie lekko podsmażyć na natłuszczonej oliwą patelni.
3. Mąkę przesiać, dodać sól , cukier ,zioła oraz oliwę, wymieszać po czym dodać drożdże a na koniec stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, wykroić prostokąty o wymiarach około 9x11 cm. Brzegi zagiąć, tworząc niewielkie zakładki. Tak przygotowane ciasto układać na lekko natłuszczonej blaszce. Każdy kawałek ciasta(omijając zakładki) posmarować przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć po dwa plastry cukinii, plasterki pomidorków, kawałki kabanosa oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć dalmatyńskimi ziołami.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200 St C przez około 15-20 minut.