Paróweczki w cieście

Składniki:

  • 10 parówek
  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 220 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
przepis-tradycyjne


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski.  Dodać drożdże,  sól i cukier.  Wszystko dokładnie wymieszać.  Mleko podgrzać i wlać do miski. Dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Pociąć na paski o szerokości ok. 2,5 cm i owinąć parówki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. 180°C) na około 20 minut.

Smacznego!

Paróweczki w cieście
czas trwania
40 min
(+1:30 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
10
drukuj przepis
drukuj