Parowańce ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 g Drożdży Babuni Lux lub 7 g Drożdży Babuni Suszonych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 niewielkie jajka

Ponadto:

  • wypestkowane śliwki poprzekrawane na połówki
  • cukier
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem w misce. Przełożyć na stolnicę, wyrabiać do chwili, aż ciasto stanie się gładkie
i elastyczne (najlepiej około 10 min). Wyrośnięte ciasto oprószyć lekko mąką, umieścić w misce, przykryć i odstawić na około 40 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą z nich lekko rozpłaszczyć, w środek włożyć całą lub połówkę śliwki,
w zależności od wielkości owoców. Zawinąć ciasto pod spód i tą stroną układać na oprószonym mąką blacie. Odstawić na 10 min.
Gotować na parze około 10 min.

Smacznego!

Parowańce  ze śliwkami
czas trwania
1:10 min
liczba porcji
10
drukuj przepis
drukuj