Paluchy serowo-sezamowe

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g sera Gouda
  • 20 g sezamu







przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier i sól. Wszystko wymieszać. W cieście zrobić delikatne wgłębienie. Wlać żółtka i podgrzane mleko. Ciasto dokładnie zagnieść, pod koniec dodać lekko przestudzone, rozpuszczone masło. Całość ponownie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm na kształt prostokąta. Na połowie ciasta rozsmarować roztrzepane jajko. Posypać startym serem. Ciasto złożyć tak, aby część z serem była przykryta drugą częścią masy. Delikatnie docisnąć i wygładzić. Zaczynając od krótszego boku, ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Paski skręcić kilkakrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów posypać sezamem. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Blachę wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut w temp. 180°C.

Smacznego!

Paluchy serowo-sezamowe
czas trwania
40 min
(+1 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
25
drukuj przepis
drukuj