Składniki:
|
|
Przygotowanie:
Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy na blat lub miskę, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i oliwę i wyrabiamy łyżką lub ręką ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki znaczy że jest gotowe.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich małe, okrągłe pączusie (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy ręce natłuścić oliwą), które kładziemy na rozgrzany olej i smażymy partiami. Smażymy je po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Usmażone pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zeppole oprószamy cukrem pudrem.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę podgrzewamy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 15 minut.
Zeppole serwujemy razem z gorącym sosem czekoladowym, smacznego.