Pączki

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 opakowania Drożdży Babuni
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2,5 szklanki mąki
 
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier puder
  • Sos czekoladowy
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka miodu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

przepis-slodkie


Przygotowanie:

Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy letnią wodę – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiewamy na blat lub miskę, dodajemy sól, mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn i oliwę i wyrabiamy łyżką lub ręką ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki znaczy że jest gotowe.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich małe, okrągłe pączusie (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy ręce natłuścić oliwą), które kładziemy na rozgrzany olej i smażymy partiami. Smażymy je po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Usmażone pączusie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zeppole oprószamy cukrem pudrem.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy miód i pokruszoną czekoladę podgrzewamy wszystko na niezbyt dużym ogniu przez około 15 minut.

Zeppole serwujemy razem z gorącym sosem czekoladowym, smacznego.

Pączki
3. Małgorzata Niewiadomska
drukuj przepis
drukuj