Składniki:
|
|
Przygotowanie:
1. Zacznij od rozczynu (drożdże + 1 łyżka cukru + 0,5 szklanki mleka migdałowego).
2. Pokrusz drożdże, posyp cukrem i zalej mlekiem o temperaturze pokojowej. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Następnie odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Mąki połącz z cukrami i solą.
4. Roztop olej kokosowy i odstaw, aby ostygł.
5. Wybierz nasiona z wanilii.
6. Mąkę wymieszaj z nasionami wanilii i chia, marchewką, dodaj rozczyn i mleko.
7. Wyrabiaj około 20 minut i dodaj olej i odstaw do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
9. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i znów odstaw przykryte na 40 minut.
10. Wyrośnięte ciasto piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Smacznego!