W tym wyjątkowym okresie Wielkanocnym moim ulubionym drożdżowym wypiekiem zdecydowanie jest pieczywo. Chrupiące, a zarazem pulchne, pachnące ciepłem i domem. I wbrew pozorom nie jest to klasyczny chleb, a mini chlebki do żurku. Bo nic tak dobrze nie smakuje jak wypieczony, żytni, lekko chrzanowy z chrupkim kapeluszem chlebek do żurku, który ma w sobie pełno smaku i aromatu.
W wodzie rozpuść drożdże oraz cukier. Dodaj mąkę i wymieszaj.
|
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem z wyrośniętym zaczynem połącz i wyrabiaj do powstania elastycznej masy. Ciasto powinno być luźne, ale nie klejące się.
Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazuj. Podziel na 5 równych części, z każdej z nich oderwij kawałek i uformuj małą kuleczkę. Każdą część uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób małe wgniecenie i włóż w nie małą kuleczkę.
Przełóż na blachę w odstępach, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie posmaruj każdą bułeczkę rozmąconym żółtkiem. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut do ze złocenia. Studź na kratce.