Mini chlebki do żurku

W tym wyjątkowym okresie Wielkanocnym moim ulubionym drożdżowym wypiekiem zdecydowanie jest pieczywo. Chrupiące, a zarazem pulchne, pachnące ciepłem i domem. I wbrew pozorom nie jest to klasyczny chleb, a mini chlebki do żurku. Bo nic tak dobrze nie smakuje jak wypieczony, żytni, lekko chrzanowy z chrupkim kapeluszem chlebek do żurku, który ma w sobie pełno smaku i aromatu.

Chrzanowe chlebki do żurku

Składniki (na 5 sztuk):

  • 50 g Drożdży Babuni
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g mąki pszennej chlebowej

W wodzie rozpuść drożdże oraz cukier. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  • 50 g chrzanu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
przepis-tradycyjne


Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem z wyrośniętym zaczynem połącz i wyrabiaj do powstania elastycznej masy. Ciasto powinno być luźne, ale nie klejące się.
Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazuj. Podziel na 5 równych części, z każdej z nich oderwij kawałek i uformuj małą kuleczkę. Każdą część uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób małe wgniecenie i włóż w nie małą kuleczkę.
Przełóż na blachę w odstępach, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie posmaruj każdą bułeczkę rozmąconym żółtkiem. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut do ze złocenia. Studź na kratce.

Mini chlebki do żurku
Agata Moryson
drukuj przepis
drukuj