Składniki na ciasto:
|
Nadzienie:
|
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsyp sól i przesiej mąkę. Zrób dołek, do którego wsyp cukier puder. Następnie pokrusz drożdże i wlej ciepłe mleko. Delikatnie wszystko wymieszaj w dołku robiąc w ten sposób rozczyn. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Do małej miseczki wbij jajka i roztrzep widelcem.
3. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy przez ok. 10 minut, następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze ok. 5 minut. Ciasto będzie rzadkie, ale będzie przywierało do ręki.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
5. Z ciasta uformuj kulki, zrób w środku dołek do którego wsyp odrobinę bułki tartej, maliny oraz białą czekoladę.
6. Odstawiamy na 15 minut.
7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posyp kruszonką.
8. Następnie wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)