Składniki ciasto:
|
Składniki na farsz:
|
Przygotowanie:
Drożdże połączyć z mąką. Dodać śmietanę, margarynę i jajka. Doprawić szczyptą soli i cukru.
Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Warzywa umyć. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Pieczarki pokroić w plasterki, marchewkę w cienkie słupki, a seler zetrzeć na średniej grubości wióry. Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody i chwilę gotować. Odsączyć. Pieczarki podsmażyć na oleju. Dodać ugotowane warzywa. Doprawić do smaku solą. Całość dusić 3 minuty. Zestawić z ognia i wbić pozostałe jajka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować. Na środku ciasta rozłożyć farsz. Nadzienie owinąć ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi. Układać w foremkach (o wymiarach 25 x 10 cm wyłożonych papierem do pieczenia) sklejonym brzegiem do dołu. Posmarować z wierzchu roztrzepanym wcześniej jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 55 minut w temp. 180°C.
Smacznego!