Kluski na parze ze śliwkami - pampuchy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 7 g Drożdży Babuni Suszonych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 niewielkie jajka

    Dodatkowo:
    wypestkowane śliwki poprzekrawane na połówki, cukier
drozdze-lux


Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto, w tym Drożdże Babuni, wymieszaj razem w misce. Przełóż na stolnicę. Wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrośnięte ciasto oprósz lekko mąką. Umieść w misce, przykryj i odstaw na około 40 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 10 równych części.
Każdą z nich lekko rozpłaszcz, w środek włóż całą śliwkę lub jej połówkę, w zależności od wielkości owoców. Zawiń ciasto pod spód i tą stroną układaj na oprószonym mąką blacie. Odstaw na 10 minut.
Gotuj na parze około 10 minut.

Smacznego :)

Kluski na parze ze śliwkami - pampuchy
czas trwania
ok 1h (+ ok. 50 min. wyrośnięcie)
drukuj przepis
drukuj