Składniki:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
1. Z drożdży zrób rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste i miękkie ciasto.
3. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką, żeby nie obeschło.
4. Ciasto podziel na 8 identycznej wielkości kawałków. Każdą część ugnieć i lekko rozwałkuj na okrągły placek.
5. Boki zawiń lekko pod spód, a w środku zrób zagłębienie, do którego dodaj marmoladę – ok. 1,5 łyżki.
6. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Przed włożeniem do pieca posmaruj ciasto z każdej strony roztrzepanym jajkiem.
7. Piecz w 220°C przez 10 minut. Po tym czasie drożdżówki będą miały brązowy kolor a w środku będą miękkie i delikatne.
Smacznego :)