Jagodzianki babeczki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 25g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka kruszonki









przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże, łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka - rozetrzeć i pozostaw na 10 min, aż drożdże ruszą.
2. Do miski wsyp cukier, mąkę, sól, dodaj żółtka i resztę ciepłego mleka, następnie dokładnie połącz wszystkie składniki.
3. Rozpuszczone masło wlej do ciasta, wyrabiaj tak długo, aż zostanie całkowicie wchłonięte, a ciasto będzie kleiste. Następnie pozostaw przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
4. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieć jeszcze raz, ale krótko i podziel ciasto na 24 części.
5. Umyj jagody i wymieszaj je z cukrem i budyniem.
6. Każdą część ciasta rozwałkuj i nałóż porcję jagód. Następnie zlep i łączeniem do dołu wkładaj do foremki na babeczki.
7. Foremkę należy wysmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką, następnie pozostawić do wyrośnięcia.
8. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w 180*C przez 20 min. Smacznego!

KRUSZONKA
1. Składniki na kruszonkę rozgnieć w palcach.
2. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch każdej drożdżówki.

Piecz 30 minut w 180 - 200 st C.

Smacznego!

Jagodzianki babeczki
11. Sylwia Drożdż
drukuj przepis
drukuj