Składniki:
|
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże, łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka - rozetrzeć i pozostaw na 10 min, aż drożdże ruszą.
2. Do miski wsyp cukier, mąkę, sól, dodaj żółtka i resztę ciepłego mleka, następnie dokładnie połącz wszystkie składniki.
3. Rozpuszczone masło wlej do ciasta, wyrabiaj tak długo, aż zostanie całkowicie wchłonięte, a ciasto będzie kleiste. Następnie pozostaw przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
4. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieć jeszcze raz, ale krótko i podziel ciasto na 24 części.
5. Umyj jagody i wymieszaj je z cukrem i budyniem.
6. Każdą część ciasta rozwałkuj i nałóż porcję jagód. Następnie zlep i łączeniem do dołu wkładaj do foremki na babeczki.
7. Foremkę należy wysmaruj masłem i oprósz dokładnie mąką, następnie pozostawić do wyrośnięcia.
8. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w 180*C przez 20 min. Smacznego!
KRUSZONKA
1. Składniki na kruszonkę rozgnieć w palcach.
2. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch każdej drożdżówki.
Piecz 30 minut w 180 - 200 st C.
Smacznego!