Składniki:
|
Nadzienie:
|
Przygotowanie:
Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i wszystko zmieszać. Dodać żółtka, roztopione masło i mleko z drożdżami. Całość wyrobić na gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.15 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Jeden płat drożdżowy przełożyć na papier do pieczenia i posmarować nadzieniem, czyli mieszanką masła, cynamonu, cukru wanilinowego, cukru i startej skórki, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykryć drugim płatem i ponownie posmarować. Przykryć trzecim i ponownie posmarować. Przykryć czwartym i lekko docisnąć. Talerz o średnicy ok. 28 cm przyłożyć do ciasta i nadmiar ciasta wykroić nożykiem. Na środku ciasta szklanką odcisnąć okrąg. Wyciąć osiem części (jak na rogaliki), ale nie przecinając małego kółka na środku. Następnie podzielić je na kolejnych 16 części. Wziąć jeden kawałek i przekręcić dwa razy do wewnętrznej części. Następne wziąć drugi kawałek (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i zawinąć dwa razy do wewnętrznej strony, tak aby był skierowany do zawiniętego kawałka obok. Lekko zlepić brzegi. Rogi ciasta podwinąć pod spód. To samo zrobić z pozostałymi kawałkami (powinno powstać 8 par). Przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem (omijając miejsca z nadzieniem). Piec w temp. 200° C przez ok. 20 min.
Smacznego!