Faworki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 30 g Drożdży Babuni Lux
  • 2 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 0,5 l oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier puder


przepis-slodkie


Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z cukrem.
  2. Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte drożdże i zagnieć ciasto jak na pierogi.
  3. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
  4. Pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
  5. Przykryj faworki ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
  6. W garnku rozgrzej ok. 0,5 l oleju.
  7. Faworki wrzucaj na rozgrzany olej partiami, nie za dużo na raz. W trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę. Rumiane z obu stron wyjmuj na kuchenny papier, a gdy ociekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Smacznego :)

Faworki drożdżowe
czas trwania
Smażenie: 2-3 min
liczba porcji
40-50 porcji
drukuj przepis
drukuj