Drożdżówki z różaną marmoladą

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1/4 kostki 100 g czyli 25g drożdży
  • 1  szklanka mleka
  • 5000 g mąki
  • 4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
  • 5 łyżek oleju
  • 1 słoiczek marmolady


 


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj do białości mikserem, następnie stopniowo dodaj zmielony domowy cukier waniliowy.
2. Dodaj stopniowo olej, mleko z drożdżami rozkruszonymi, mąkę i miksuj, po chwili gdy ciasto jest już gęste wyrabiaj ręką ok 5 min. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, połowę posmaruj marmoladą różaną.
4. Następnie część posmarowaną przełóż wolną, po czym radełkiem pokrój na paseczki ok. 2-3 cm.
5. Każdy paseczek skręć wokół własnej osi.
6. Następnie paseczki zawiń znów tworząc ślimaczka, końcówkę najlepiej daj pod spód.
7. Tak przygotowane ułóż na pergaminie i każdą porcję piecz po 20-25 min. w temp. 180°C.

Smacznego :)

Drożdżówki z różaną marmoladą
10. Ania Stawowa
drukuj przepis
drukuj