Składniki na ciasto:
|
Dodatkowo:
|
Składniki na kruszonkę:
|
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników i z zapałem wyrabiaj. Pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Z uśmiechem na twarzy ponownie wyrabiaj, by było miękkie i elastyczne.
3. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte magicznym ręczniczkiem do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
4. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i podziel na równe części.
5. Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż na blaszce.
6. Przykryj lnianym ręczniczkiem i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
7. Po tym czasie w każdej zrób wgłębienie i włóż w nie borówki. Następnie posmaruj jajkiem i hojnie posyp kruszonką!
8. Piecz w temperaturze 190°C przez około 22 minuty.
9. Wyjmij i wystudź na kratce.
Smacznego :)