Składniki:
|
Kruszonka:
|
Przygotowanie:
1. Umyj i odsącz jagody.
2. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie, do której wykrusz drożdże i zalej połową ciepłego mleka. Potem dodaj 2 łyżki cukru. Poczekaj, aż wyrośnie zaczyn.
3. Następnie dodaj resztę mleka, roztrzepane jaja, resztę cukru, sól, olejek zapachowy i roztopioną margarynę.
4. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i pojawią się w nim bąble powietrza.
5. Posyp ciasto odrobiną mąki i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem aż do wyrośnięcia.
W tym czasie zagnieć kruszonkę z podanych składników.
6. Gdy ciasto wyrośnie, podwajając objętość, wyłóż je na natłuszczoną blachę łyżką, formując niewielkie kule.
7. Kule posyp jagodami i znów odstaw na około kwadrans, a później posyp kruszonką.
8. Drożdżówki piecz przez około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
Smacznego!