Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • niepełna szklanka lekko ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • nadzienie: 2 jabłka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu, cukier do smaku
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki mleka
  • kilka łyżek mleka do posmarowania po wierzchu

 

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Z mąki, cukru, jajka, drożdży (świeże należy rozpuść w 1/3 szklanki mleka z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru) i mleka, wyrabiaj ciasto.
2. Odstaw na ok. 30-45 minut, żeby wyrosło.
3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
4. Duś krótko na małym ogniu i dodaj cynamon, ewentualnie cukier do smaku. Jabłka powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpaść się.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 36 kawałków.
6. Z każdego kawałka uformuj wałeczek.
6. Dwa wałeczki spleć ze sobą, a następnie zwiń w ślimaka.
7. Na środku każdego, przy pomocy np. kieliszka wykonaj zagłębienie i wypełnij je duszonymi jabłkami.
8. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Ciasto posmaruj mlekiem - przy pomocy pędzelka i odstaw na ok. 15 minut, żeby jeszcze troszkę podrosło.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 18-20 minut.
11. W czasie, kiedy drożdżówki stygną przygotuj lukier:
- mleko z masłem podgrzej, żeby masło się roztopiło i wymieszaj z cukrem pudrem. Tak przygotowanym lukrem polej drożdżówki (najlepiej, żeby były zupełnie ostudzone, ale można też lekko ciepłe).

Smacznego :)

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem
19. Elżbieta Węcław
drukuj przepis
drukuj