Składniki na ciasto:
|
|
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleko i wsyp do niego łyżeczkę cukru, mąki i dodaj drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
2. Przesiej mąkę i dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksuj na wolnych obrotach około 3-4 minuty.
3. Następnie wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie miksuj około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite.
4. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Blat lekko oprósz mąką, a ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5 mm. Następnie potnij je w prostokąty o wymiarach 15x10 cm. Na 1/3 części ciasta wytnij paski, rozłóż jabłka i posyp płatkami migdałów.
6. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zawiń, dociśnij i zwiń drożdżówki.
7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i włóż do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz około 25 minut.
8. Po upieczeniu przełóż do ostudzenia na metalową kratkę.
9. Zimne drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.
Smacznego :)