Drożdżówki z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • jabłka prażone w słoiku
  • migdały (płatki)
  • białko do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia




 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko i wsyp do niego łyżeczkę cukru, mąki i dodaj drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
2. Przesiej mąkę i dodaj resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksuj na wolnych obrotach około 3-4 minuty.
3. Następnie wlej rozpuszczone letnie masło i ponownie miksuj około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite.
4. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Blat lekko oprósz mąką, a ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5 mm. Następnie potnij je w prostokąty o wymiarach 15x10 cm. Na 1/3 części ciasta wytnij paski, rozłóż jabłka i posyp płatkami migdałów.
6. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zawiń, dociśnij i zwiń drożdżówki.
7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj białkiem i włóż do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz około 25 minut.
8. Po upieczeniu przełóż do ostudzenia na metalową kratkę.
9. Zimne drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.

Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.

Smacznego :)

Drożdżówki z jabłkami
2. Alina Waliczek
drukuj przepis
drukuj