Składniki na ciasto:
|
Budyń:
|
Kruszonka:
|
Przygotowanie:
1. Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka, dodaj do nich łyżkę cukru oraz mąkę - tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu dodaj do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiaj przez około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodaj margarynę, a wtedy ciasto powinno odchodzić swobodnie od ręki.
3. Tak wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
4. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Następnie wytnij w nim koła, a w środku za pomocą spodu od szklanki zrób zagłębienie.
5. Drożdżówki przełóż na blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż nadzienie.
6. Oprósz kruszonką i piecz około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienia użyj waniliowego budyniu.
Na każdej drożdżówce, na budyniu ułóż polówkę brzoskwini. Całość posyp waniliową kruszonką.
Połowę mleka zagotuj. W drugiej części wymieszaj budyń , oraz mąkę.
Gotując budyń, dosładzaj do smaku. Następnie lekko ostudź.
Składniki kruszonki przełóż do miski i w dłoniach zagnieć kruszonkę.
Brzoskwinie obierz ze skórki, przekrój na połowę i wyjmij z nich pestki.
Smacznego!