Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki roztopionej i  przestudzonej margaryny
  • 50 g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka do ciasta
  • 1 jajko do smarowania brzegów
Budyń:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • Cukier do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • około 10 owoców brzoskwiń.

Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 50 gram cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 gram masła

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Drożdże rozprowadź w 1/3 szklanki letniego mleka, dodaj do nich łyżkę cukru oraz mąkę - tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Następnie rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu dodaj do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiaj przez około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodaj margarynę, a wtedy ciasto powinno odchodzić swobodnie od ręki.
3. Tak wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
4. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Następnie wytnij w nim koła, a w środku za pomocą spodu od szklanki zrób zagłębienie.
5. Drożdżówki przełóż na blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż nadzienie.
6. Oprósz  kruszonką i piecz około 20 min w 180˚C.

Jako nadzienia użyj waniliowego budyniu.
Na każdej drożdżówce, na budyniu ułóż polówkę brzoskwini. Całość posyp waniliową kruszonką.
Połowę mleka zagotuj. W drugiej części wymieszaj budyń , oraz mąkę.
Gotując budyń, dosładzaj do smaku. Następnie lekko ostudź.
Składniki kruszonki przełóż do miski i w dłoniach zagnieć kruszonkę.
Brzoskwinie obierz ze skórki, przekrój na połowę i wyjmij z nich pestki.

Smacznego!

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami
4. Jadwiga Kwiek
drukuj przepis
drukuj