Drożdżówki z budyniem

Składniki na ciasto:

  • 60 dkg mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki stopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 40-50 dkg owoców sezonowych
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże i jajko.
2. Wyrabiaj ciasto dolewając ciepłe mleko, jak już nie będzie się przyklejać do miski dodaj rozpuszczone masło.
3. Ciasto odstaw na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
4. Podziel ciasto na cztery równe kawałki i rozwałkuj na kształt prostokąta.
5. Przygotuj budyń i gorącym posmaruj ciasto. Następnie posyp owocami i odrobiną cukru.
6. Zwiń na kształt rolady (lub zwiń same brzegi, żeby się nie rozeszły).
7. Pokrój ostrym nożem na kawałki i piecz w temperaturze 150°C aż się zezłocą, a gorące posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

Drożdżówki z budyniem
3. Ewka Zielińska
drukuj przepis
drukuj