Składniki na ciasto:
|
Składniki na kruszonkę:
|
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania rozczynu: podgrzej mleko i rozkrusz do niego drożdże. Następnie dodaj 2 łyżki cukru, dobrze wymieszać i odstaw do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski, dodać do niej sól, stopione i ostudzone masło, jajko i resztę cukru. Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie dodaj go do miski z mąką i dokładnie wyrabiaj na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło do ręki możesz dodać jeszcze trochę mąki.
3. Ciasto podziel na 16 części - zacznij od dwóch kul, spłaszcz je i pokrój każdą jak pizzę na 8 części.
4. Z każdej części uformuj mniejszą kulkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie dnem szklanki spłaszcz każdą kulkę tak, aby boki wyszły, a środek pozostał wklęsły.
6. Pozostaje Ci tylko roztrzepać żółtko i posmarować nim drożdżówki.
MASA SEROWA
1. Ser twarogowy wymieszaj dokładnie z żółtkami i cukrem. Porcje masy serowej ułóż na połowie każdej drożdżówki.
2. Opłucz i osusz brzoskwini. Następnie przekrój na pół i usuń pestki.
3. Brzoskwinie bez pestek pokrój w kostkę i ułoż na drożdżówkach, w zagłębieniach obok sera.
KRUSZONKA
1. Składniki na kruszonkę rozgnieć w palcach.
2. Tak przygotowaną kruszonką posyp wierzch każdej drożdżówki.
Piecz 30 minut w 180 - 200 st C.
Smacznego!