Drożdżowe z owocami

Składniki na ciasto:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 7 g Drożdży Babuni Suszonych
    lub 20 g Drożdży Babuni
  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Na masę serową:

  • 500 g serka waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
Na kruszonkę:
  • 150 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Ponadto:

  • około 2 szklanek porzeczek



przepis-slodkie

 

Przygotowanie:

W rondelku umieścić cukier, mleko i masło. Podgrzewać do chwili rozpuszczenia się cukru i masła. Odstawić. Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, nie mieszać, odstawić, aż drożdże spęcznieją (około 5 min).
Do misy miksera wlać płyn z rondelka i wodę z drożdżami. Dodać jajka i pół szklanki mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Wymieszać (ciasto będzie rzadkie). Dalej wyrabiając, dodać mąkę. Ciasto powinno być lekko lepiące, zatem na końcu warto dodawać mąkę partiami. Czasem, w zależności od mąki, potrzeba jej będzie mniej lub nawet nieco więcej niż mówi przepis. Wyrabiać około 7–10 min. Przykryć i  pozostawić do podwojenia objętości na około 1 godz.
Po tym czasie rozwałkować ciasto lub uciskając dłonią, rozłożyć na dnie foremki o wymiarach 40/25, jednocześnie pozostawiając nieco wyższe ranty.
Serki wymieszać dokładnie z jajkami i mąką kukurydzianą. Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksować lub wyrobić między palcami.
Serek wylać na ciasto. Na serku ułożyć równomiernie owoce. Przykryć je grubo kruszonką. Piec około 45–50 min w temp. 180oC. Kroić przestudzone.

Smacznego!

Drożdżowe z owocami
czas trwania
1:30 min
(+1 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
6
drukuj przepis
drukuj