Składniki na ciasto:
|
Na masę serową:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
W rondelku umieścić cukier, mleko i masło. Podgrzewać do chwili rozpuszczenia się cukru i masła. Odstawić. Do szklanki z ciepłą wodą wsypać drożdże, nie mieszać, odstawić, aż drożdże spęcznieją (około 5 min).
Do misy miksera wlać płyn z rondelka i wodę z drożdżami. Dodać jajka i pół szklanki mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Wymieszać (ciasto będzie rzadkie). Dalej wyrabiając, dodać mąkę. Ciasto powinno być lekko lepiące, zatem na końcu warto dodawać mąkę partiami. Czasem, w zależności od mąki, potrzeba jej będzie mniej lub nawet nieco więcej niż mówi przepis. Wyrabiać około 7–10 min. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 godz.
Po tym czasie rozwałkować ciasto lub uciskając dłonią, rozłożyć na dnie foremki o wymiarach 40/25, jednocześnie pozostawiając nieco wyższe ranty.
Serki wymieszać dokładnie z jajkami i mąką kukurydzianą. Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksować lub wyrobić między palcami.
Serek wylać na ciasto. Na serku ułożyć równomiernie owoce. Przykryć je grubo kruszonką. Piec około 45–50 min w temp. 180oC. Kroić przestudzone.
Smacznego!