Ciasto:
Nadzienie:
Do dekoracji:
|
Wykonanie:
Dynie obieramy, wydrążamy środek. Dzielimy na części. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową z cząstką pomarańczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 40 minut. Po wystudzeniu upieczoną dynie przekładamy do miski, dodajemy sok z jednej pomarańczy i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy cukier i skórkę otartą z połowy pomarańczy.
Robimy zaczyn - drożdże, 3 łyżki mleka, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki na ciasto drożdżowe razem z zaczynem mieszamy w misce i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1h. Następnie krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą część wałkujemy tworząc okrąg. Ciasto kroimy na 8 trójkątów, smarujemy nadzieniem i zwijamy tworząc rogalik. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na ok 20 -25 minut. Gotowe rogaliki polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!