Składniki:
|
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym.
2. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj i poczekaj aż wyrosną.
3. Wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto.
4. Następnie rozwałkuj ciasto, pokrój w paski i złóż na trójkąty.
5. Jagody opłucz, posyp cukrem i delikatnie mąką - wtedy nie puszczą soku .
6. Na każdym trójkącie ułóż łyżeczkę farszu jagodowego. Zwijaj w kierunku najdłuższego rogu a brzegi zawiń by tworzyły półksiężyce.
7. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo urosną podczas pieczenia.
8. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz 15-18 min.
9. Ostudzone posyp cukrem pudrem.
Smacznego!