Drożdżowe rogaliki pełne jagódek

Składniki:

  •  4szklanki mąki
  • 200ml śmietany gęstej - 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 13 dag cukru
  • 3 dag Drożdży Babuni
  • 30 dag świeżych jagódek
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania






przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym.
2. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj i poczekaj aż wyrosną.
3. Wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto.
4. Następnie rozwałkuj ciasto, pokrój w paski i złóż na trójkąty.
5. Jagody opłucz, posyp cukrem i delikatnie mąką - wtedy nie puszczą soku .
6. Na każdym trójkącie ułóż łyżeczkę farszu jagodowego. Zwijaj w kierunku najdłuższego rogu a brzegi zawiń by tworzyły półksiężyce.
7. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo urosną podczas pieczenia.
8. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz 15-18 min.
9. Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Drożdżowe rogaliki pełne jagódek
7. Marzenna Przeorska
drukuj przepis
drukuj