Drożdżowe muffinki

Składniki na ciasto:

  • 25 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ok. 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 100 g rozpuszczonej margaryny

Dodatkowe składniki:

  • słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao)
  • lukier


 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Podgrzej mleko. Drożdże skrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące). Następnie dodaj cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i przykryj ściereczką, po czym odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce.
2. Rozpuść i ostudź margarynę.
3. Do drożdży dodaj resztę mąki, żółtko oraz margarynę. Wyrabiaj ciasto i zrób z niego kulkę, którą zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj dżemem, zawiń jak roladę i potnij
w 4 cm paski. Tak przygotowane ślimaczki ułóż w foremkach na muffinki uprzednio wysmarowanych masłem lub olejem. Piecz 18-20 min. w 180°C. Po wystudzeniu posmaruj je lukrem.

Z podanej porcji powinno wyjść 14 sztuk.

Smacznego :)

Drożdżowe muffinki
4. Anna Bratek
drukuj przepis
drukuj