Składniki:
|
|
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko do 40°C, dodaj drożdże i 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszaj i czekaj aż drożdże ruszą.
2. Jedno jajko ubij z 8 łyżkami cukru. Dodaj rozpuszczone drożdże i mieszając stopniowo dosypuj mąkę.
3. Na koniec wlej mleko z szafranem i dokładnie wyrabiaj ciasto.
4. Ciasto zostaw w tej samej misce na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż na lekko umączony blat i z ciasta uformuj kulę, chwilkę wyrabiaj i podziel je na 10 równych części, z których uformuj wałki o dł. ok. 20 cm.
5. Ciasto zwiń w literę S, bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej z nich umieść po kilka rodzynek.
6. Ponownie odstaw bułki do wyrośnięcia, tym razem na ok. 10 minut.
7. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piecz ok. 15 minut w 180° C, aż będą złote.
8. Ostudź na kratce.
Smacznego :)