Składniki:
|
Przygotowanie:
1. W misce Tupperware zasyp cukrem (kryształem) drożdże i pozostaw do rozpuszczenia.
2. Dodaj żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli i lekko rozmieszaj łopatką.
3. Wlej letnie mleko z rozpuszczonym w nim masłem, wymieszaj, wsyp mąkę i znów dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto posyp po wierzchu mąką. Zamknij szczelnie miskę i kilkoma okrężnymi ruchami miską wyrób ciasto.
5. Wstaw miskę do ciepłej, lecz nie gorącej wody i poczekaj do otwarcia się pokrywy, po pierwszym razie pokrywę znów zamknij, za trzecim otwarciem ciasto jest gotowe do wałkowania.
6. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm, przełóż do wysmarowanej masłem formy na tartę, dodaj jagody. Włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C na ok. 15 minut.
7. Po upływie 15 minut wyciągnij. Z resztek ciasta uformuj paseczki, ułóż w formie i piecz jeszcze przez ok. 15 min.
8. Gotowe, jeszcze gorące ciasto możesz posmarować syropem z cukru lub gdy ciasto się ostudzi - posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)