Drożdżowa tarta z jagodami

Składniki:

  • 50 g Drożdży Babuni
  • 1 szklanka mleka (najlepiej 3,2%)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2/3 łyżki cukru kryształ
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mąki pszennej (typu 450)
  • szczypta soli





przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. W misce Tupperware zasyp cukrem (kryształem) drożdże i pozostaw do rozpuszczenia.
2. Dodaj żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli i lekko rozmieszaj łopatką.
3. Wlej letnie mleko z rozpuszczonym w nim masłem, wymieszaj, wsyp mąkę i znów dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto posyp po wierzchu mąką. Zamknij szczelnie miskę i kilkoma okrężnymi ruchami miską wyrób ciasto.
5. Wstaw miskę do ciepłej, lecz nie gorącej wody i poczekaj do otwarcia się pokrywy, po pierwszym razie pokrywę znów zamknij, za trzecim otwarciem ciasto jest gotowe do wałkowania.
6. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm, przełóż do wysmarowanej masłem formy na tartę, dodaj jagody. Włóż do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C  na ok. 15 minut.
7. Po upływie 15 minut wyciągnij. Z resztek ciasta uformuj paseczki, ułóż w formie i piecz jeszcze przez ok. 15 min.
8. Gotowe, jeszcze gorące ciasto możesz posmarować syropem z cukru lub gdy ciasto się ostudzi - posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Drożdżowa tarta z jagodami
15. Karol Jarosz
drukuj przepis
drukuj