Składniki:
|
Składniki do posmarowania ciasta:
|
Przygotowanie:
W misce zrób zaczyn: zmieszaj Drożdże Babuni, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostaw, aż zaczyn zacznie się podnosić. Dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Przygotuj mieszankę do smarowania ciasta. Zmieszaj jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oderwij po niedużych kawałkach ciasta. Rozwałkuj na kształt prostokąta. Potnij na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków posmaruj przygotowaną mieszanką. Złóż wzdłuż na pół i zwiń w spiralkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów ponownie posmaruj mieszanką i posyp żółtym serem.
Piecz w 180°C przez 15-20 minut.
Smacznego :)