Czosnkowe paluchy drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 42 g świeżych Drożdży Babuni LUX
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Składniki do posmarowania ciasta:

  • 1 duże jajko
  • olej (tyle samo, ile rozbełtanego jajka)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

    Dodatkowo: 150 g żółtego sera


przepis-slodkie


Przygotowanie:

W misce zrób zaczyn: zmieszaj Drożdże Babuni, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostaw, aż zaczyn zacznie się podnosić. Dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Przygotuj mieszankę do smarowania ciasta. Zmieszaj jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oderwij po niedużych kawałkach ciasta. Rozwałkuj na kształt prostokąta. Potnij na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków posmaruj przygotowaną mieszanką. Złóż wzdłuż na pół i zwiń w spiralkę. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów ponownie posmaruj mieszanką i posyp żółtym serem.
Piecz w 180°C przez 15-20 minut.

Smacznego :)

Czosnkowe paluchy drożdżowe
czas trwania
ok. 40 min (+ ok. 20 min. wyrośnięcie)
liczba porcji
25
drukuj przepis
drukuj