Składniki ciasto:
|
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Mleko podgrzać. Wlać je do miski i połączyć z mąką i z drożdżami. Dodać cukier i jajka. Wszystko wymieszać. Dodać lekko miękkie masło. Zagnieść i wyrobić na ciasto. Dodać olej i ponownie zagnieść. Z wyrobionego ciasta uformować kulę. Owinąć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Śliwki przekroić i wyjąć pestki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Ułożyć śliwki ( miąższem „do góry”). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec w temperaturze 180˚C przez około 50 minut (do momentu zarumienienia ciasta z wierzchu). Po przestygnięciu lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!