Składniki ciasto:
|
Składniki pianka:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło stopić i schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże połączyć z mlekiem, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać z solą, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wbić żółtka, dodać stopiony tłuszcz. Wlać zaczyn i zagnieść na ciasto. Prostokątną blaszkę posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
Rabarbar umyć i obrać ze skórki, aby pozbyć się włókien. Obrane łodyżki pokroić w 1-centymetrowe plasterki. Zasypać 5 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na około 30 - 40 minut. Następnie rabarbar odsączyć na sitku i układać go na lekko wyrośniętym cieście.
Pianka:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość zmiksować do rozpuszczenia cukru. Następnie do bezy wsypać proszek budyniowy i zmiksować do połączenia składników (niezbyt długo). Na końcu powoli wlać olej. Całość zmiksować na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji. Piankę wyłożyć na rabarbar i lekko wygładzić.
Ciasto piec w temperaturze 180°C około 50 minut.
Smacznego!