Składniki na rozczyn:
|
Pozostałe składniki:
|
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier oraz mleko i mieszaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jaja, mleko i przygotowany rozczyn. Wszystkie składniki wymieszaj aż zbiją się w kulę, wówczas przełóż ciasto na podsypany odrobiną mąki blat i wyrabiaj przez chwilę.
3. Ciasto będzie dość wilgotne, dlatego podsyp je odrobiną mąki, ale nie należy sypać zbyt dużo, bo po upieczeniu ciasto będzie suche.
4. Wyrobione ciasto posmaruj kilkoma kropelkami oleju, przełóż do miski i przykryj ściereczką.
5. Ciasto odstaw na 50-60 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełóż do formy (40x24) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż w blaszce.
6. Umyte i osuszone jagody ułóż na cieście, dość mocno wgniatając je w ciasto.
7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!