Składniki: Ciasto:
|
Farsz:
|
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w letniej wodzie z cukrem. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Do mąki wlać drożdżową masę, uzupełniając ją odrobiną oleju. Ciasto zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Bakłażana umyć, pokroić w grube plastry i lekko posolić. Odstawić na 10 minut i po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem. Warzywo piec na patelni do momentu zarumienienia. Pomidory sparzyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać do nich przeciśnięty czosnek. Delikatnie zamieszać i doprawić do smaku. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę i posmarować je przecierem pomidorowym. Na wierzch kłaść warzywa, dodać fetę lub kawałki mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem. Można też dodać ulubione zioła: oregano, bazylię. Piec w temperaturze 220°C przez około 20 minut.
Smacznego!