Ciasto z bakłażanem

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 30 g Drożdży Babuni
  • 150 ml wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej

Farsz:
  • 1 średni bakłażan
  • ½ kg pomidorów
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g fety (lub kulka mozzarelli)
  • sól
  • pieprz




przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać w letniej wodzie z cukrem. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli. Do mąki wlać drożdżową masę, uzupełniając ją odrobiną oleju. Ciasto zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Bakłażana umyć, pokroić w grube plastry i lekko posolić. Odstawić na 10 minut i po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem. Warzywo piec na patelni do momentu zarumienienia. Pomidory sparzyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać do nich przeciśnięty czosnek. Delikatnie zamieszać i doprawić do smaku. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę i posmarować je przecierem pomidorowym. Na wierzch kłaść warzywa, dodać fetę lub kawałki mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem. Można też dodać ulubione zioła: oregano, bazylię. Piec w temperaturze 220°C przez około 20 minut.

Smacznego!

Ciasto z bakłażanem
czas trwania
40 min
(+1 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
10
drukuj przepis
drukuj