Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka letniej wody
  • 7 g Drożdży Babuni Suszonych
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 (z górką) łyżeczki soli
przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, potrwa to około 7–8 min. Ciasto uformować w kulę, włożyć do naoliwionej miski i przykryć. Odstawić do podwojenia objętości (około 30 min).
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Rozwałkować cienko (lub według uznania, biorąc pod uwagę, że ciasto podczas pieczenia podwaja objętość), zostawiając grubsze ranty. Polać ulubionym sosem, ułożyć ulubione dodatki.

Smacznego!

Ciasto na pizzę
czas trwania
40 min
liczba porcji
8
drukuj przepis
drukuj