Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • 1 pół kilograma mąki
  • nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
  • 25 g Drożdży Babuni
  • 3/4 szklanki mleka (200 ml)
  • 2 jajka 
  • pół kostki stopionego masła ( 100g)
  • szczypta soli
  • ok. 30 dag truskawek
  • pół kostki masła ( 100g)
  • tyle samo ile zajmuje miejsca masło - mąki i cukru
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut aż lekko " ruszą". Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól, zagnieść ciasto. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, na godzinę - dwie, powinno podwoić objętość. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, zagnieść w nierówne kawałeczki ciasta. Truskawki pokroić, jeśli duże, na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką by je odgazować. Tortownicę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kawałkami kruszonki. Włożyć na środkowa półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 st. Piec ok. 25 - 30 minut lub nieco dłużej, aż wyrośnie i się lekko zrumieni.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z truskawkami
czas trwania
ok 3 godz
liczba porcji
8
drukuj przepis
drukuj