Składniki:
|
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut aż lekko " ruszą". Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól, zagnieść ciasto. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, na godzinę - dwie, powinno podwoić objętość. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, zagnieść w nierówne kawałeczki ciasta. Truskawki pokroić, jeśli duże, na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką by je odgazować. Tortownicę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kawałkami kruszonki. Włożyć na środkowa półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 st. Piec ok. 25 - 30 minut lub nieco dłużej, aż wyrośnie i się lekko zrumieni.
Smacznego!