Ciasto drożdżowe z serem i jagodami

Składniki (na blaszkę 30x40):

  • 375g mąki pszennej
  • 25g Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 60g cukru kryształu
  • 125ml letniego mleka
  • 3 łyżki margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Owoce:
  • 1 kg świeżych jagód

Masa serowa:

  • 600g twarogu typu Quark
  • 100g mascarpone
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 40g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • szczypta soli

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek, wsyp rozkruszone Drożdże Babuni, łyżkę cukru. Zalej mlekiem i zasyp niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Następnie odstaw na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.
2. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na  gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na około 1,5h pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości.  Po tym czasie znów krótko wyrób i rozwałkuj ciasto.
3. Blaszkę o wymiarach 30x40cm wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Na dno blaszki wyłóż rozwałkowane ciasto.

Masa serowa:
1. Wszystkie składniki oprócz białek i jagód zmiksuj na gładką masę.
2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę.
3. Delikatnie wmieszaj ją z masą serową, następnie wyłóż ją na ciasto, a na wierzch dodaj jagody.
4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij  z piekarnika i ostudź w blaszce.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami
2. Ewa Michalak
drukuj przepis
drukuj