Składniki (na blaszkę 30x40):
|
Masa serowa:
|
Przygotowanie:
1. Do miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek, wsyp rozkruszone Drożdże Babuni, łyżkę cukru. Zalej mlekiem i zasyp niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Następnie odstaw na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.
2. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na około 1,5h pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości. Po tym czasie znów krótko wyrób i rozwałkuj ciasto.
3. Blaszkę o wymiarach 30x40cm wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Na dno blaszki wyłóż rozwałkowane ciasto.
Masa serowa:
1. Wszystkie składniki oprócz białek i jagód zmiksuj na gładką masę.
2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę.
3. Delikatnie wmieszaj ją z masą serową, następnie wyłóż ją na ciasto, a na wierzch dodaj jagody.
4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź w blaszce.
Smacznego!