Ciasto drożdżowe z kruszonką, różowym lukrem i malinami liofilizowanymi

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła (wyjęte z lodówki na około 15 minut przed zagniataniem)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 6 łyżek zimnej wody
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • Garść malin liofilizowanych (suszonych) w kawałkach lub puder

przepis-slodkie


Przygotowanie:

1. Podgrzać 200 ml mleka. Wymieszać z pozostałym mlekiem w małej misce, tak by całość nie była bardzo gorąca. Do małej miski pokruszyć drożdże i rozpuścić w 1 łyżce cukru i mleku. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach wymieszać w misce od robota kuchennego. Dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagnieść przy pomocy haka na jednolitą masę(nie będzie mocno zwarta). Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie należy ponownie wymieszać ciasto przy pomocy haka. Przygotowaną podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać dobrze napowietrzoną masę.
3. Masło, mąkę i cukier puder zagnieść szybko, do momentu aż powstaną grudki. Kruszonkę wyłożyć na ciasto w blaszce i wstawić do piekarnika. Piec w 170 stopniach przez około 40 minut – do suchego patyczka i ładnego wyrośnięcia ciasta.
4. Maliny liofilizowane utrzeć w moździerzu lub w podobnym naczyniu, jeżeli mamy gotowy różowy puder, krok ten pominąć. Malinowy puder połączyć z cukrem pudrem , sokiem z cytryny i zimną wodą. Całość bardzo dokładnie wymieszać do momentu uzyskania żywego różowego koloru.
5. Upieczone ciasto drożdżowe polać przygotowanym lukrem i posypać dla dekoracji kawałkami suszonych malin.

Smacznego!
 

Ciasto drożdżowe z kruszonką, różowym lukrem i malinami liofilizowanymi
1. Aleksandra Sadłowska
drukuj przepis
drukuj