Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 30 g drożdży (najlepiej Babuni)
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 40 g roztopionego masła
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • olejek cytrynowy
  • mleko do posmarowania ciasta
  • 2-3 brzoskwinie

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zrób zaczyn: połącz 30 g drożdży, łyżkę podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru, następnie pozostaw do wyrośnięcia.
2. Wyłóż do naczynia wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki.
3. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
4. Brzoskwinie obierz ze skórek i pokrój na kilka części.
5. Ciasto przełóż do formy, posmaruj mlekiem, ułóż brzoskwinie i posyp kruszonką.
6. Piecz ok. 20 min. w temperaturze 170° Celsjusza.

Smacznego :)

Ciasto drożdżowe z kruszonką
17. Maya Kowalczyk
drukuj przepis
drukuj